Vrouwen brengen een groot deel van hun extra levensjaren tegenover mannen vaak in slechte gezondheid door. Dat blijkt uit een onderzoek door het overheidsinstituut Sciensano.
“Omdat vrouwen langer leven dan mannen, zijn ze meer blootgesteld aan leeftijdgerelateerde gezondheidsproblemen”, schrijft Sciensano. Concreet:
Chronische ziekten
- Oudere vrouwen hebben te kampen met “verhoogde kwetsbaarheid”, zo schrijft Sciensano en worden in het bijzonder getroffen door chronische ziekten zoals musculoskeletale aandoeningen of urine-incontinentie.
- Ze lopen ook een groter risico op meerdere ziekten tegelijk, multimorbiditeit in het jargon.
Alzheimer
- Vrouwen lopen een groter risico dan mannen op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, waarvoor geen geschikte behandeling bestaat.
- Van de geschatte 23.370 gevallen van Alzheimer en dementie in België in 2020, zijn 60 procent vrouwen.
- “Dit is deels te wijten aan hun langere levensverwachting, maar onderzoek doet vermoeden dat verschillen in het immuunsysteem en de overgang naar de menopauze ook een rol zouden kunnen spelen”, zeggen de onderzoekers.
- In 2020 waren de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie de eerste doodsoorzaak bij vrouwen na COVID-19, terwijl het pas de doodsoorzaak was bij mannen.
Osteoporose
- Vooral oudere vrouwen lopen het risico op valpartijen en osteoporose die leiden tot fracturen die hun levenskwaliteit aantasten.
- Vallen en osteoporose zijn de belangrijkste oorzaken van botbreuken bij oudere vrouwen.
- Osteoporose komt vooral voor bij vrouwen na de menopauze en leidt tot botverlies, waardoor het risico op breuken toeneemt.
- In 2018 lag de prevalentie van osteoporose bijna tien keer hoger bij vrouwen van 55 jaar en ouder dan bij mannen, al ligt dat wellicht ook aan de onderdiagnose van osteoporose bij mannen.
Grafiek: Osteoporose volgens leeftijd en geslacht, België, 2018