Naast het wettelijke pensioen pensioen zijn er nog andere manieren om de oude dag voor te bereiden. Een overzicht.
Eerste pijler: het wettelijke pensioen
Dit is het rustpensioen dat de staat uitkeert. Het Belgische stelsel is gebaseerd op solidariteit tussen de generaties. De uitbetaalde pensioenen worden grotendeels gefinancierd door de sociale bijdragen van de huidige werkende bevolking. Zo’n repartitiestelsel is alleen houdbaar als er voldoende werkenden zijn in verhouding tot het aantal gepensioneerden.
Tweede pijler: het aanvullend pensioen via het werk
Je kan in veel gevallen een bijkomend pensioen opbouwen via je werk. Die extra spaarpot dient als aanvulling op je wettelijke pensioen.
Er bestaan twee grote systemen: stortingen in een groepsverzekering of in een pensioenfonds, afhankelijk van het bedrijf en de sector. De stortingen komen vooral van de werkgever, en vormen zo een onderdeel van het totale verloningspakket, maar kunnen soms ook van de werknemer komen.
Voor zelfstandigen bestaat het fiscaal voordelige systeem van het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ).
Derde pijler: individueel pensioensparen
De overheid stimuleert de burgers om op individuele basis voor hun pensioen te sparen, via een aantrekkelijke korting op de personenbelasting. Individueel pensioensparen kan bijvoorbeeld door op regelmatige tijdstippen stortingen te doen in een pensioenspaarfonds bij je bank.
De fiscale voordelen worden berekend bij de jaarlijkse belastingaangifte. De formule is goed ingeburgerd. In totaal doen zo’n 3 miljoen Belgen aan pensioensparen.
Vierde pijler: sparen en beleggen zonder gunstregime
Je natuurlijk ook sparen en beleggen zonder dat er een specifiek pensioengebonden fiscaal voordeel aan vasthangt. Zo bouw je een vermogen op dat een vierde financieringsbron kan zijn om je levensstandaard als gepensioneerde op te krikken.
Vijfde pijler: vastgoed
Sommige experts zien vastgoed als een aparte, vijfde pensioenpijler. Mensen investeren bijvoorbeeld in vastgoed door een tweede woning te kopen die ze verhuren om extra inkomsten te genereren. Het idee is om gedurende een lange periode een waardestijging van het vastgoed te realiseren of een regelmatige huurinkomstenstroom te ontvangen.
Maar zelfs al de eerste woning in eigendom kan een belangrijke financiële buffer vormen voor de oude dag, zeker als ze volledig afbetaald is.