Verzekeraar NN pleit ervoor het traditionele pensioensysteem overboord te gooien en de wettelijke pensioenleeftijd te vervangen door loopbaanjaren.
In zo’n loopbaanjarenmodel wordt bij de pensioenberekening niet gekeken naar de leeftijd, maar naar de opgetelde jaren van de loopbaan.
“We stellen voor om 45 loopbaanjaren in te voeren als minimumnorm voor een volwaardig pensioen, ongeacht op welke leeftijd je start met werken of je beroep”, zegt Bart Chia, senior expert bij NN en professor aan de UGent.
👉 Wie op zijn 18de begint met werken, kan die drempel dus op zijn 63ste bereiken. Als je loopbaan pas op je 23ste van start gaat, moet je voor een volwaardig pensioen dan werken tot je 68ste. Maar je kan in het flexibele systeem ook 2 jaar uit de arbeidsmarkt stappen en tot je 70ste werken.
“Het loopbaanjarenmodel laat mensen toe om tijdens hun loopbaan pauzes in te lassen voor bijvoorbeeld herbronmomenten, het opnemen van zorgtaken of langdurige opleidingen, die ze later nog kunnen compenseren door langer te werken”, zegt Colin Sanders, die zich bij NN “longevity expert” mag noemen.
Gewenste pensioenleeftijd
Hoe open zouden de Belgen staan voor zo’n hervorming? Het voorstel leidt tot verdeelde reacties, zo blijkt uit de Financiële Gemoedsrustbarometer, de halfjaarlijkse enquête van NN bij ruim 10.000 respondenten.
- Bijna een derde van de Belgische bevolking (32 procent) is uitgesproken voorstander om de pensioenleeftijd te vervangen door loopbaanjaren.
- Een iets grotere groep – 35 procent – is tegen.
- De resterende 33 procent moet zich nog een mening vormen.
Er zijn wel signalen dat de Belgen niet meer verwachten voor hun 60ste vervroegd met pensioen te gaan en het traditionele ijkpunt van 65 jaar loslaten.
“De gemiddelde gewenste pensioenleeftijd steeg in de afgelopen tien jaar met drie jaar tot 63,8 jaar”, zo stelt NN vast bij de actieve 50-plussers. “Zelfstandigen blijven hierbij koplopers met een gemiddelde gewenste pensioenleeftijd van 66 jaar.”
Langer werken
NN stelt ook voor dat wie langer werkt, ook altijd recht moe hebben op een hoger pensioen. Dat is in het huidige systeem niet altijd het geval.
👉 “Iemand die bijvoorbeeld op zijn 18de is beginnen werken, kan binnen het huidige systeem op 61 jaar op vervroegd pensioen gaan na een loopbaan van 43 jaar. Als die persoon doorwerkt tot de wettelijke pensioenleeftijd, heeft hij 47 jaar gewerkt. Maar voor die laatste twee jaar bouwt hij geen extra pensioenrechten op”, geeft NN als voorbeeld.
Uit cijfers van statistiekenbureau Eurostat uit 2022 blijkt dat de Belg gemiddeld ongeveer 34,5 jaar werkt. Daarmee behoort de Belgische loopbaan tot een van de kortste van heel Europa.