Larry Fink, de grote baas van beleggingreus Blackrock, roept zowel particulieren als landen op om hun de financiering van hun pensioen onder de loep te nemen. Want de pensioenperiodes zouden wel eens lang kunnen duren. En misschien moeten de overheden daarbij ook kijken naar de aanpak van Nederland, schrijft de Amerikaanse miljardair.
Fink geeft in zijn jaarlijkse brief aan beleggers telkens aan wat hem bezighoudt. Die essays worden gretig gelezen, want Blackrock beheert liefst 9.000 miljard dollar aan beleggingen en is daarmee de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Dit jaar is de titel: “Time to rethink retirement”.
Demografie
Het probleem: Fink dringt aan op hervormingen van traditionele pensioenstelsels, die volgens hem onder druk staan door demografische verschuivingen en het feit dat mensen gemiddeld almaar langer leven.
- De druk op de pensioenstelsels wordt enorm, waarschuwt hij, erop wijzend dat wie op zijn 65ste met pensioen gaat en tot 90 jaar leeft, liefst 25 jaar gepensioneerd zal zijn. “De wereldbevolking vergrijst en het opbouwen van een goed pensioen is urgenter dan ooit.”
- En nog: “Tegen het midden van deze eeuw zal 1 op de 6 mensen ter wereld ouder zijn dan 65, tegenover 1 op de 11 in 2019.”
De oplossing: Fink ziet een uitweg via de wereld die hij heel goed kent: de beurs.
- Hij raadt alvast iedereen aan een groter deel van hun vermogen op de beurs te beleggen, net zoals zijn ouders dat destijds gedaan hebben.
- In sommige landen, zoals het op sparen georiënteerde Japan, zal dat wel een cultuuromslag vergen, merkt hij op. “Als je langer leeft, heb je meer geld nodig. De kapitaalmarkten kunnen daarin voorzien, zolang overheden en bedrijven mensen helpen om te beleggen.”
We steken enorm veel energie in het helpen van mensen om langer te leven. Maar nog geen fractie van die energie wordt besteed om ervoor te zorgen dat die mensen zich die extra jaren ook kunnen veroorloven.
65 jaar
Maar ook: De topbelegger roept ook op om mentaal los te komen van de symbolische leeftijd van 65 jaar, die volgens hem achterhaald is.
- Het gaat niet om die statische leeftijd, maar wel om de levensverwachting, is Finks stelling. “De mensheid is de afgelopen 120 jaar veranderd. Dus moet ook onze opvatting over pensioenen veranderen.”
- “Een land dat zijn pensioen heeft heroverwogen, is Nederland”, schrijft hij. “Om hun staatspensioen betaalbaar te houden, besloten de Nederlanders meer dan 10 jaar geleden om de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen. De pensioenleeftijd wordt nu automatisch aangepast als de levensverwachting in het land verandert.”