Volgens de financiële toezichthouder FSMA zijn de kosten die de financiële instellingen aanrekenen voor hun pensioenproducten niet altijd even transparant. “Het is voor een niet-specialist niet eenvoudig om de impact in te schatten”, klinkt het.
De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) voerde op vraag van de federale regering een onderzoek uit naar de regering naar de kosten, zoals instap- of beheerskosten, die de banken en verzekeraars aanrekenen voor allerhande pensioenproducten voor de tweede (aanvullend pensioen) en derde pijler (pensioensparen). Het gaat bijvoorbeeld om pensioenspaarfondsen of Tak 21- en Tak23-levensverzekeringen.
Niet transparant
Een onthutsende conclusie van de toezichthouder: “De informatie over de kosten zit vaak verspreid over verschillende documenten, is moeilijk te begrijpen en is soms zelfs onvolledig.” Daardoor is het voor gewone klanten “niet eenvoudig om de impact van verschillende kostentypes op de pensioenopbouw in te schatten”.
Omdat het om producten gaat die decennia doorlopen, is de impact van die kosten groot:
- In sommige gevallen lopen de instapkosten op tot meer dan 10 procent van het ingelegde bedrag, stelde de FSMA vast. De toezichthouder kondigt aan onderzoek te gaan doen naar pensioeninstellingen met buitensporig hoge kosten.
- De jaarlijkse terugkerende kosten kunnen een flinke hap uit het rendement nemen. “Zelfs een kleine lopende kost van 1 procent kan, bij realistische aannames, het pensioenkapitaal met bijna 25 procent verminderen. Natuurlijk varieert dit effect afhankelijk van de gekozen parameters, zoals de looptijd en het kostenniveau”, becijferde minister van Pensioenen Karine Lalieux in een mededeling.
Kostentool
De FSMA heeft een online kostentool ontwikkeld die de consument inzicht geeft in de impact van verschillende kostentypes op zijn pensioenopbouw. Echte vergelijkingen zijn nog niet mogelijk, want daarvoor is de kosteninformatie over de verscheidene pensioenproducten nog te weinig gestandaardiseerd. Maar dat zou in de toekomst wel kunnen, verwacht voorzitter Jean-Paul Servais.