Na de studentenjob, de gepensioneerdenjob? Ruim 9 op de 10 werkende gepensioneerden zijn voorstander van zo’n eengemaakt tewerkstellingsstatuut, zo blijkt uit een enquête van uitzendkantoor Nestor.
Nestor ondervroeg ruim duizend gepensioneerde Vlamingen die in een of andere vorm nog een bijbaan hebben. De cijfers op een rij:
- Zowat 83 procent wil dat een job voor een gepensioneerde minder belast wordt.
- Zowat 54 procent had bij pensionering een halftijds pensioen gecombineerd met deeltijds werken verkozen, mocht dat toen bij de opties gezeten hebben.
- Ruim 30 procent moest van zijn toenmalige werkgever verplicht op pensioen en had dus geen keuze.
- De flexi-job (66 procent) is verreweg het populairste statuut voor de bijklussers. Andere gebruikte statuten zijn arbeider of bediende, vrijwilliger en zelfstandige.
- De overgrote meerderheid klust een tot drie dagen per week bij: een kwart verdient een dag per week bij, 4 op de 10 werkt twee dagen per week terwijl 1 op de 5 gepensioneerden nog drie dagen per week bijklust.
Flexi-job niet genoeg
Hoewel de flexi-job als deels een antwoord biedt op hun bekommernissen, zegt ruim 90 procent van de werkende gepensioneerden voorstander te zijn van een apart statuut voor werkende gepensioneerden, zoals dat al bestaat voor werkende studenten. De voordelen die ze zien?
- Een voordelige fiscaliteit
- Vereenvoudigde administratie
- Duidelijker afbakening van de regels voor de werkgever
👉 “Er is een grote krapte op de arbeidsmarkt. De gepensioneerden gaven tijdens de enquête aan dat er nood is aan een nieuw wettelijk kader zodat het voor alle partijen, zowel de gepensioneerde werknemer – als werkgever, duidelijker en eenvoudiger wordt om hen te laten werken”, zegt Nicolas Moerman, de stichter van Nestor.
Mentaal welzijn
Nog dit: maakt werken gelukkig? Bijna 8 op 10 gepensioneerden met een bijverdienste geven alvast aan dat werken tijdens het pensioen een positieve impact heeft op hun mentaal welzijn en meer dan de helft ziet ook voordelen voor de fysieke gezondheid.